Siirry Ttilaan
Jiipeenettiä ei enää päivitetä vuoden 2019 alusta
 
 
 • Siirry Ttilaan

  Siirry Ttilaan

  Jiipeenettiä ei enää päivitetä. Sen materiaalit ovat edelleen kuitenkin käytettävissä. Tervetuloa...

 • Assyt 2018

  Assyt 2018

  Messukeskus Helsingissä täyttyi peli- ja tietokoneharrastajista 2.-5.8.2018. Jiipeenetti oli...

 • Taskulamppulla yöhön

  Taskulamppulla yöhön

  Elokuun ihanat lämpimät ja pimeät illat ovat täällä! Silloin voi seikkailla taskulampun valossa....

 • Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto

  Pitkätähden kosto on opettavainen tarina kohtalon etsinnästä ja ystävyydestä. Ennen kuin luet arvostelun, on...

 • Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini

  Petteri Kaniini on sisukas ja hieman itsepäinen jänis, joka asustaa suuren puun juurakossa...

 • Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia

  Hän sanoi nimekseen Aleia on pääkaupunkiseudulla asuvan Erika Vikin esikoisteos. Teos ilmestyi...

Kesä on parhaimmillaan, mutta silti lapset ovat kokoontuneet kuumaan ilmastoimattomaan huoneeseen, josta pimennysverhot on laskettu. Kuumuutta lisää 40 tehokasta tietokonetta, joista jokainen tuottaa lisälämpöä lämpöpatterin verran. Onneksi kesken pelisession on mahdollista käydä uimassa. Kyseessä on bittileiri!

bittileiri 1

 

Tietokoneita ja pelejä voi harrastaa myös yhdessä. Tampereen seurakuntien bittileiri on koonnut aktiivisia tietokoneharrastajia jo tietotekniikan kivikaudelta alkaen. Leiriläiset tuovat leirille myös omat tietokoneensa, joista muodostetaan yhtenen leiriverkko. Leiriverkon avulla voidaan pelata yhdessä lähiverkkopelejä sekä päästä internetiin.

 

Naisilta kielletty vyöhyke!

bittileiri 2

Kuulokkeet ovat välttämättömät paikassa, jossa on parhaimmillaan yli 40 konetta päällä yhtä aikaa.

 

Leiri kokoaa poikia, jotka eivät muuten kävisi leirillä. Näitä poikia yhdistävät pelit ja tietokoneet, mutta vasta leirillä sitä voidaan oikeasti harrastaa kavereiden kanssa. Vaikka kaikki ei leirille tullessa tunnekaan toisiaan, samanhenkinen joukko löytää äkkiä yhteiset kaverit ja yhteiset pelit. Jossain rakennetaan yhteistä maailmaa Minecraft-pelin avulla. Toisella nurkalla leirien kestosuosikki, Counter Strike -peli kokoaa nopeisiin ja kiihkeisiin matseihin oman porukan. Suurella screenillä pelataan Mariokart-mestaruudesta ja uusimpana turnauspelinä League of Legends saa aikaan kiihkeitä tunteita.

Parasta on juuri pelaaminen oikeita ihmisiä ja kavereita vastaan. Vaikka pelien välillä sanallinen uhoaminen yltyykin, kaikki tyytyvät voittoihin ja tappioihin ja pian etsitään jo uutta matsia, jossa mitellä omaa osaamistaan muita vastaan. Kaikki pelit eivät ole sotimista tai taistelua, vaan leirillä on käytössä oma Minecraft-serveri, jonne voidaan rakentaa ja luoda omia maailmoja ja alueita.

Leirien yhteisprojektina on ollut muun muassa kasvihuoneen ja katedraalin rakentaminen leirialueelle. Lisäksi jokainen voi rakentaa omille alueilleen vaikka minkälaiset linnoitukset ja palatsit. Hauskaa on myös vierailla kaverin tiluksilla ja suorittaa vaihtokauppaa löydettyjen esineiden avulla.

 

Laneista morppeihin

bittileiri 4

Pelit ovat vuosien saatossa kehittyneet. Nettipelejä on myös hauska pelata vieruskaverin kanssa.

 

Bittileirin alkuvaiheessa oli uutta ja erikoista päästä pelaamaan muita, oikeita ihmisiä vastaan. Nykyään netti- ja verkkopelimuodot ovat jokaisessa pelissä mukana automaattisesti. Osa peleistä toimii ainoastaan verkossa, kuten massiiviset monen pelaajan roolipelit niin kuin World of Warcraft tai Lord of the Rings Online. Näissä peleissä tyypillistä on se, että pelimaailma jatkaa elämäänsä, vaikka pelaaja lopettaakin pelaamisen ja pelin suola onkin yhdessä pelaaminen ja yhteisten tehtävien tekeminen pelissä. Pelaajan kehittyminen ja tekeminen ei jää vain oman koneen kiintolevylle, vaan kaikki jatkuu, kun pelaaja seuraavan kerran kirjautuu sisään pelimaailmaan.

Osa LAN-peleistä (local area network eli paikalliset verkkopelit) tarvitsevat myöskin nettiyhteyden, jonka avulla kirjaudutaan peliin, mutta pelaaminen tapahtuu vain omalla kiintolevyllä ja koneella. Tällaisia pelejä varten aikoinaan juuri LAN-tapahtumat, kuten assembly ja bittileiri, on perustettu.

Toki leirillä on muutakin "äijämeininkiä" kuin vain tietokoneiden ääressä istuminen. Koska leirin vetäjät ja leiriläiset ovat kaikki miespuoleisia, on oheisohjelmakin sen mukaista. Leirillä larpataan, softataan ja muun muassa pelataan lautapelejä maastossa.

Kauppalaiva-peli vie pelaajat aikaan, jolloin kauppiaat uhmasivat myrskyjä ja merirosvoja yrittäen ostaa ja myydä tuotteita eri satamissa. Voittaja on se, jolla on suurin laiva ja isoin omaisuus.

 

bittileiri 3

Kauppalaivapelin satamissa kauppiaat ostavat ja myyvät tuotteita hankkien omaisuutta. Lopuksi katsotaan, kuka on pelin rikkain!

 

Larppaaminen puolestaan tarkoittaa taisteluja pehmomiekoilla ja eläytymistä omaan rooliin. Larppaaminen (live action role play) on roolipeliä maastossa, usein keskiaikaisissa tapahtumissa, joissa taistelut käydään pehmomiekoilla mutta pääpaino on hyvässä näyttelemisessä ja oman roolin mukaisessa pelaamisessa. Kyse ei ole pelaamisesta, jossa voitettaisiin tai hävittäisiin, vaan pääpaino on oman hahmon toiminnassa ja tavoitteiden toteutumisessa. Hahmolla saattaa olla salaisia tehtäviä, joista kukaan ei tiedä, kuten esimerkiksi puolen vaihtaminen kesken peliä, kuninkaan korun saaminen tai nouseminen oman hallitsijan tilalle. Vasta LARPin jälkeen katsotaan, ketkä pelaajista onnistuivat tehtävissään.

 

bittileiri 8

Larpit päättyvät yleensä suureen loppusotaan, jonka jälkeen ollaan taas kavereita.

 

Myös softaaminen on suosittua poikien keskuudessa. Kyseessä ovat aseet, joilla ammutaan pieniä muovikuulia ja joilla käydään lyhyitä pelejä maastossa turvavarusteisiin pukeutuneina. Osumista ei jää jälkeä, vaan kyse on herrasmieslajista, jossa jokainen ilmoittaa omat osumansa. Kuulat ovat biohajoavia muovikuulia, joten luontoon ei jää minkäänlaisia jälkiä pelistä. Osa leirin Airsoft-peleistä on järjestetty yhdessä Pirkanmaan Airsoft-yhdistyksen kanssa.

 

bittileiri 6

Airsoftauksessa tärkeää ovat oikeat ja kunnolliset turva-varusteet.

 

Pelaako Jeesuskin?

Seurakunnan leirit ovat turvallisia paikkoja harrastaa erilaisia asioita. Leirit eivät enää ole pelkästään perinteisiä poikaleirejä, vaan kehittyvät ajan ja kiinnostusten mukana. Silti seurakunnan päätehtävä on koota seurakuntalaiset yhteen Raamatun ja rukouksen ympärille eikä bittileireillä ole tätäkään puolta unohdettu. On hyvä myös välillä hiljentyä ja ehkäpä pyytää Taivaan Isältä anteeksi asioita ja sanoja, joita tuli päästettyä vahingossa pelin kiihkeimpinä hetkinä.

 

Kuvat: Jussi Kosonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja