HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Viikko lähti käyntiin pullantuoksuisissa merkeissä. Pulla on helppo ja yksinkertainen leivonnainen, kun sen oppii, eikä se vaadi juurikaan koristelua. Lisäksi pullasta saa tehdä aivan minkä muotoisen vain.

kokkailua hiihtolomalla perinteinen pulla

Jos pullan pyöreä muoto kyllästyttää, voi tehdä pikkupitkoja. Näitä pullia tehdessä letitin kolme pullataikinatankoa yhteen ja näyttäviähän niistä tuli.

 

Muutamia käytännön asioita olisi kuitenkin hyvä osata ennen pullan leivonnan aloittamista. Käsin alustaminen tarkoittaa sitä, että puristelee ja painelee taikinaan jauhoja ja samalla myös ilmaa. Jos tämän vaiheen jättää vähemmälle, pullasta ei tule kovin kuohkeaa. Ennen pullien pyörittelyn aloittamista kannattaa poistaa ilmakuplat pullataikinasta, kuten reseptissä lukee. Silloin taataan, että paistamisen jälkeen pullan rakenne on tasainen eikä kuplainen. Sitten vain leipomaan!

 

Maanantai: Perinteinen pulla

Ainekset:

  • 5 dl maitoa
  • 50 g hiivaa
  • 1-2 munaa
  • 1 1/2 - 2 dl sokeria
  • 1 rkl kardemummaa
  • 1 1/2 - 2 tl suolaa
  • noin 1 kg vehnäjauhoja (noin 15-16 dl)
  • 150 g rasvaa

Valmistus:

1. Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita haarukkavatkaimella kunnes hiiva on täysin liuennut.

2. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen.

3. Lisää jauhoja ensin haarukkavatkaimella sekoittaen, sitten käsin alustaen. Jätä osa jauhoista tässä vaiheessa käyttämättä ja lisää ne tarvittaessa vasta alustamisen loppuvaiheessa. Jauhojen lopullisen määrän opit tuntemaan sormituntumalla. Pikkupullataikina voi olla pehmeämpää kuin pitkotaikina.

4. Lisää pehmeä rasva.

5. Jatka alustamista ja lisää tarvittaessa jauhoja. Hyvin alustettu taikina on tasaista ja kimmoisaa ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

6. Anna kohota liinan alla lämpimässä kaksinkertaiseksi noin 30 minuuttia.

7. Hiero kohonneesta taikinasta leivinpöydällä ilmakuplat pois. Leivo pulliksi. Kohota liinalla peitettynä.

8. Voitele pullat munalla ja koristele halutessasi raesokerilla.

9. Paista pikkupullia 225 asteessa noin 10 min.

10. Jäähdytä liinan alla peitettynä.

 

Kuva: Pinja Ylhävuori


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja