HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Perjantaina halusin kerrankin kokeilla jotain uutta ja haastavaa, eli kaalikääryleitä. Ei se kuitenkaan ollut niin helppoa kuin miltä kuulosti.

kaalikaaryleet

 

Aluksi kaalista piti kovertaa kanta irti, mikä oli melko vaikeaa. Luulen, että koversin liian syvälle, mutta ei se varmaan haitannut, koska ei siitä sisuksesta olisikaan saanut muuta kuin ainesta täytteeseen.

Kaalin keittäminenkin meni hieman pieleen, kun vain suuren kaalin uloimmat lehdet olivat kypsiä. Sisus oli aivan kova ja raaka. Opin, että kaalia kannattaa keittää mieluummin liikaa kuin liian vähän. Yli kolme tuntia siinä sitten meni, kun yritin raakaa kaalinlehteä vääntää, niin että lopulta lehtikin napsahti poikki ja täyte pursui ulos.

Onneksi kaalissa oli noin kymmenen kypsää lehteä, joiden taivuttelu onnistui, vaikka niitä olisi pitänyt olla enemmän. Hyviä niistä sentään tuli sekä tuoksultaan että maultaan. En kuitenkaan suosittele kaalikääryleiden tekoa, jos on kiireinen aikataulu ja suosittelen myös ehdottomasti aikuisen apua.

 

Kaalikääryleet

Tarvitset:

  • 1 iso valkokaali
  • vettä

Täytteeksi:

  • ¾ dl puuroriisiä tai rikottuja ohrasuurimoita
  • 2 dl vettä
  • 300 g jauhelihaa
  • 1 sipuli
  • 2 ½ - 3 tl suolaa
  • 2 tl meiramia
  • ¼ tl valkopippuria
  • ¼ tl mustapippuria
  • 3 dl hienonnettuja kaalinlehtiä
  • kaalin keitinlientä

Päälle:

  • 2 - 3 rkl siirappia

Haudutusliemi:

  • 3 - 4 dl keitinlientä
  • 1 kasvisliemikuutio

Ohje:

  1. Koverra kaalin kanta ennen keittämistä. Keitettäessä syyskaali pehmenee tasaisesti, mutta talvikaalista on hyvä irrottaa uloimpia lehtiä sitä mukaa kuin ne pehmenevät.
  2. Hienonna sisälehdet täytteen jatkeeksi.
  3. Keitä suurimot lähes kypsiksi.
  4. Sekoita täytteen ainekset. Lisää keitinlientä tarvittaessa. Täytteen tulee olla löysähköä ja hyvin maustettua.
  5. Ohenna kaalinlehtien lehtiruotia ja levitä lehdet työlaudalle. Nosta jokaiselle lehdelle runsas ruokalusikallinen.
  6. Kääri lehdet paketeiksi ja laita ne uunipannuun. Valuta päälle siirappia antamaan väriä ja makua.
  7. Kypsennä kääryleitä aluksi 225-asteisessa uunissa. Kun ne ovat ruskistuneet molemmilta puolilta, lisää haudutusliemi ja alenna lämpötila 175 asteeseen. Paistamisaika on yhteensä noin 1 ½ tuntia.

 

 

Kuva: Pinja Ylhävuori

 


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja