×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 382

Tavallisen linnunpöntön rakentaminen ei ole vaikeaa. Se ei edellytä mitään erityisiä puutyötaitoja. Sinäkin voit nikkaroida turvallisen ”kodin” asuntopulasta kärsiville pikkulinnuille.

linnunpontto 8

 

Pesäpöntöistä on huutava pula. Vain tikka osaa itse tehdä pesäkolonsa. Pöntön ripustaminen pihapiiriin on myös näppärä tapa aloittaa antoisa lintuharrastus. Pienien siivekkäiden pesimistouhujen seuranta on mukavaa kesäpuuhaa kotipihalla ja mökillä.

Linnunpöntön rakenne ei ole tiettyyn malliin sidottu ja niinpä pöntön rakennetta voi tekijä muunnella. Toteutustapoja on monia, kunhan vain muutamat perusasiat pidetään mielessä. Tärkeintä on, ettei pesäpönttö ole linnuille vaarallinen. Esimerkiksi kyllästettyä puutavaraa ei saa käyttää. Lentoaukon oikealla mitoituksella estetään luvattomat ja vaaralliset vierailijat. Pesäpöntön ripustamisessa pitää muistaa se, ettei keskipäivän aurinko pääse suoraan paistamaan pöntön seiniin. Myynnissä olevia muovisia pesäpönttöjä ei pidä käyttää. Ne ovat liian kuumia ja poikaset menehtyvät niissä kuumuuteen. Nikkaroi siis itse turvallinen ”koti” pihapiirisi pikkulinnuille! Kuvien ja ohjeiden avulla se varmasti onnistuu. Voit myös pyytää apua vanhemmiltasi.

 

linnunpontto 1 a

1. Puutavaran valinta

Hyvä materiaali pesäpöntön valmistamiseen on sahapintainen raakalauta, jota puutavaraliikkeissä ja rautamarketeissa on yleisesti saatavilla. Koko 100 mm ja 125 mm leveä noin 22 mm paksu raakalauta.

 

linnunpontto 1 b

 

linnunpontto 2 a

2. ”Lautaputken” teko

Näppärä tapa tehdä useampi pönttö samalla kertaa on se, että teet kuvanmukaisen ”lautaputken”, jonka pätkit sahalla oikeisiin mittoihin. Voit kiinnittää laudat toisiinsa joko 3 tuuman sinkityillä rautanauloilla tai 45 - 50 mm pituisilla puuruuveilla. Tarkista, ettei naula/ruuvi osu sahauskohdalle. Mittaa ja piirrä katkaisukohdat. Kiinnitä lautaputki työpöytään esimerkiksi puristimilla. Myös polttopuiden katkomiseen tarkoitettu sahapukki ajaa saman asian.

 

linnunpontto 2 b

 

linnunpontto 3 a

3. Lentoaukon poraus ja suojaus

Poraa 29 - 32 mm lentoaukko. Tämä onnistuu siirtoporalla tai reikäsahalla. 32 mm lentoaukko sopii yleisimmille pihalinnuille: talitiainen, kuusitiainen, hömötiainen, töyhtötiainen ja kirjosieppo.

Voit valmistaa esimerkiksi alumiinipellistä muun muassa kourutalttaa käyttäen lentoaukon ympärille suojan, joka estää tikkaa hakkaamasta ja oravaa järsimästä lentoaukkoa suuremmaksi.

 

linnunpontto 3 b

linnunpontto 3 c

 

linnunpontto 4

4. Ripustusnarujen kiinnitys pönttöön

Pöntön ripustaminen puuhun onnistuu hyvin tukevalla (5 - 6 mm paksuisella) muoviköydellä. Poraa 6 mm reiät pöntön sivuille (taka- ja sivuseinän saumaan) kuvan mukaisesti sekä ylä- että alakiinnitysköydelle. Varaa kaksi noin 120 cm mittaista köyttä ja tee köyden puoliväliin solmu. (Solmu estää köyden liukumisen pois paikoiltaan ripustusvaiheessa.) Pujota köyden päät reistä ulos.

 

linnunpontto 5 a

5. Pohjan valmistus ja kiinnitys

Valmista irrotettava tuplapohja kahdesta laudanpätkästä. Sisäpohjan koko 10 x 10 cm, ulkopohjan koko 12 x 12 cm. Kiinnitä sisäpohja ulkopohjan keskelle kahdella puuruuvilla. Sovita pohja paikoilleen ja poraa sivuseinien läpi 4 mm poralla noin 5 cm syvyiset reiät välipohjan sivuille. Työnnä kolmen tuuman rautanaulat reikiin. Näin pohja lukkiutuu ja se on helppo avata myöhemmin pesäpöntön puhdistusta varten. Naulojen pysymisen paikoillaan voit varmistaa pienillä peltiliuskoilla (katso kuva alla).

 

linnunpontto 5 b

linnunpontto 5 c

 

linnunpontto 6

6. Katon valmistus

Valmista katto säänkestävästä 6 – 12 mm vahvuisesta filmivanerista. Kestävä katto lisää pöntön käyttöikää huomattavasti. Katon mitoituksessa on otettava huomioon räystäsvarat seuraavasti: molemmille sivuille 1 – 2 cm, taakse 3 - 4 mm ja eteen 5 - 7 cm. räystäs, joka estää sadeveden pääsyn lentoaukosta pöntön sisään. Kiinnitä katto tiukasti puuruuveilla tai nauloilla.

 

linnunpontto 7

7. Linnunpöntön ripustus

Pesäpönttöjä voi ripustaa puihin ympäri vuoden. Myös talvella on pöntöistä linnuille hyötyä, sillä ne antavat suojaa. Pöntön ripustaminen ei ole jokamiehen oikeuksiin kuuluva asia. Jos pönttö tulee muualle kuin omaan metsään tai pihapiiriin, tulee ripustukseen saada maanomistajan lupa.

Ripusta pönttö puuhun niin, ettei keskipäivän paahtava aurinko pääse paistamaan suoran pöntön seiniin. Rungon pohjoispuoli on varjoisin. Varjoa antava kuusi on usein hyvä valinta pesäpöntölle.

Ripustuskorkeudeksi riittää aikuisen hartioiden korkeus, jos pönttö tulee metsään, jossa ei tarvitse miettiä ihmisen aiheuttamia häiriöitä. Vilkkaimmille seuduille ripustus vaatii a-tikkaat, jotta pönttö saadaan ihmisen ulottumattomiin. Pöntön korkeudella ei ole vaikutusta lintujen pöntönvalinnassa.

Pesäpönttö tulee kiinnittää tukevasti pystysuoraan. Käytä vinoa sidontaan (katso kuva). Näin puulle jää tilaa kasvaa paksuutta ja pönttöä voi myöhemmin nostaa hieman ylemmäksi. Käytä ylimmän narun sitomisessa oksien antamaa tukea, jolloin oksat estävät pöntön valumisen alas. Lisäksi olisi hyvä laittaa risunpätkiä pöntön ja rungon väliin (tuuletusväli). Näin puun runkoa pitkin valuva vesi ei pääse kostuttaman pöntön pesäaineksia ja takaseinää. Tämä on tärkeää etenkin silloin, jos pönttö on ripustettu koivun runkoa vasten.

 

Pesäpöntön huoltaminen

Etenkin pihapiirin pöntöt kaipaavat puhdistusta kerran vuodessa. Huoltotoimiin kuuluu kolme asiaa: vanhan pesäaineksen poisto ja sisäsiistiminen, pöntön kuntotarkistus sekä ripustuksen tarkistus ja korjaus.

Huoltotoimet on syytä tehdä kevättalvella, jolloin talven pakkaset ovat jo tuhonneet pesäaineksiin pesiytyneet syöpäläiset ja lintujen pesintätouhut eivät vielä ole alkaneet.

Valmistamasi pönttö on helppo puhdistaa, koska siinä on irrotettava pohja. Käytä puhdistustyössä suojakäsineitä ja jotain kevyttä hengityssuojainta. Pesäjätteen voit tipauttaa muovipussiin ja hävittää sen poltettavan talousjätteen mukana. Puhdista pöntön pohja ja sisäseinämät esimerkiksi vanhalla tiskiharjalla. Sulje pohja ja työnnä lukitusnaulat paikoilleen ja naulan lukitsin kohdalleen. Tarkista pöntön kunto ja kiinnitys. Tee tarvittavat kuntokorjaukset. Nosta pönttöä pohjasta hieman ylöspäin, jolloin puu saa uutta paksuuskasvutilaa. Aseta risut pöntön ja puunrungon väliin tuuletusrakoa varten.

 

Kuvat: Pauli Kirkinen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja