HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Tuomasmessuja järjestetään ympäri Suomea monissa eri seurakunnissa. Tuomasmessu on luterilainen messu, joka kokoaa yhteen ajattelutavoiltaan erilaisia kristittyjä.

tuomasmessua tekemassa 1

 

Tuomasmessuja on järjestetty 1980-luvulta asti. Viikoittain Helsingissä Mikael Agricolan kirkossa järjestetään Tuomasmessu, johon osallistuu noin 500 kristittyä. Messut tuotetaan yhdessä vapaaehtoisten seurakuntalaisten kanssa. Messuun voi päästä toteuttamaan esimerkiksi sivualttareita, tai keräämään kolehtia.

Tuomasmessujen on tarkoitus olla niin sanotusti matalan kynnyksen messuja. Niihin kuka tahansa, esimerkiksi vasta uskoon tuleva, voi tulla osallistumaan tai kuuntelemaan Jumalan sanaa. Tuomasmessuissa lauletaan usein Tuomaslauluja, Taizé-lauluja tai gospelia, mutta myös virsiä virsikirjasta ja sen lisäosasta. Musiikkia säestetään usein soitinyhtyeellä, eikä urkuja soiteta.

 

tuomasmessua tekemassa 2

 

Lappeen Marian kirkossa, Lappeenrannassa, on jälleen alettu toteuttamaan Tuomasmessuja monen vuoden tauon jälkeen. Viime marraskuussa järjestettiin kirkossamme Tuomasmessu, jonka teemana oli kahden maan kansalainen. Tein yhdessä veljeni kanssa sinne kaksi sivualttaria, joiden luona seurakuntalaiset kävivät hiljentymässä ja kirjoittamassa esirukouksia. Vapaaehtoisten joukoissa oli paljon tuttuja: kummivanhempani ja veljeni kummitäti. Yhdessä tuttujen pappien kanssa saimme luotua aikaan lämminhenkisen kodikkaan messun, jossa sivualttarien lisäksi osallistuin heijastamalla laulujen sanoja seinälle ja jakamalla virsikirjoja. Messun jälkeen oli kirkkokahvit, jonka aikana vaihdoimme tuttujemme kanssa kuulumisia.

 

tuomasmessua tekemassa 3

 

Sunnuntaina 12.2 järjestettiin kirkossamme jälleen Tuomasmessu. Sen aiheena oli armo. Tällä kertaa isäni luki päivän sanan. Me lapset toteutimme tuttuun tapaan sivualttarit, ja osallistuimme messun alussa kulkueeseen, johon osallistuivat lähes kaikki messun tekijät. Nautin myös ensimmäisen kerran elämässäni ehtoollista, juuri tässä messussa, vaikken olekaan vielä käynyt rippikoulua. Äiti on jo kauan sitten antanut minulle luvan ehtoolliseen, jos vain itse haluan sitä ja ymmärrän sen sisällön ja merkityksen.

Kaiken kaikkiaan messuista jäi hyvä tuntuma, mutta olisin toivonut enemmän kevyempää musiikkia esimerkiksi gospelia. Voinhan ehdottaa niitä seuraavalla kerralla!

 

tuomasmessua tekemassa 4

 

Kuvat: Auli Pulli

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja