HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Kesällä pidettiin Tampereella Suomen ensimmäinen roolipeliripari. Aikaisemminkin on seurakuntien rippikouluissa ja leireillä tehty roolipelejä ja larpattu, mutta tällä kertaa koko rippikoulun opetus oli kasattu larppauksen ympärille.

roolipeliripari neuvottelemalla rauhaan 

Jokainen oppituntikokonaisuus alkoi erilaisella pelillä, jonka avulla käsiteltiin muun muassa jumalasuhdetta, vanhempien kunnioittamista, välittämistä toisista ihmisistä tai Raamatun kertomuksia.

 

roolipeliripari roolivaatteet

Alkusota

Leiri alkoi suurella pelillä, jonka tarkoitus oli ryhmäyttää leiriläiset, ohjaajat ja vetäjät. Pelissä oli kaksi heimoa, jotka kohtasivat yhteisellä pyhällä paikalla ja jotka kumpikin vaativat sitä omakseen. Samoin alueelta löytyi tietäjä, jonka luokse pääsivät parantajan oppiin ne, jotka tunsivat kutsumusta ihmisten auttamiseen. Metsästäjien avulla hankittiin nahkoja, joita vaihdettiin kauppiaalla aseisiin. Odotettavissa oli suuri taistelu pyhän paikan omistuksesta.

Samaan aikaan kuitenkin toisessa heimossa alkoi itää ajatus vallankaappauksesta ja asioiden rauhanomaisesta ratkaisusta. Kuningas syöstiinkin vallasta verettömässä vallankaappauksessa ja tämän jälkeen aloitettiin neuvottelut toisen heimon kanssa. Toisessa heimossakin samaan aikaan pääsivät johtoon rauhanomaista ratkaisua haluavat, joten neuvottelut johtivat pian yhteiseen sopimukseen pyhän paikan rauhanomaisesta jakamisesta ja heimot pääsivät aloittamaan yhteisen rinnakkaiselon rauhassa.

Peli oli hyvä osoitus siitä, miten rauhanomainen ratkaisu on usein se paras, vaikka pelintekijät olivat valmistautuneet jo suureen sotaan. Samalla leiriläiset saivat hyvän opetuksen rauhasta ja siihen pyrkimisestä myös omassa elämässä. Tärkein pelin saavutus oli kuitenkin upea aloitus yhteiselle leirijaksolle. Opimme tuntemaan toisiamme eikä tämän jälkeen kenenkään tarvinnut jännittää toisia leiriläisiä.

 

roolipeliripari oppitunnit

Oppitunnit larpaten

Leirillä pelattiin useita pikkupelejä, jotka kaikki liittyivät myös opetettaviin asioihin. Kaikkien tuntema Jeesuksen tuhlaajapoikavertaus käsiteltiin eräänä päivänä niin, että jokainen leiriläinen joutui pelaamaan samasta tarinasta kolme eri roolia:

  • Tuhlaajapoika pyytää ennakkoperintönsä ja tuhlaa sen, minkä jälkeen joutuu palaamaan katuvana kotiin isän luo.
  • Isä luovuttaa rahansa lapselle ja luulee tämän lähteneen pois pysyvästi.
  • Veli kateellisena katselee, miten toinen veli tuhlaa rahansa ja palaa isän luo kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Jokainen joutui siis paneutumaan hetkeksi toisen rooliin ja sitten pohtimaan näitä tunnelmia, joita hahmot edustivat sekä vertailemaan mielessään eri hahmoja. Miten minä olisin käyttäytynyt oikeasti tuossa tilanteessa?

 

roolipeliripari vapaa aika

Mopovarkaan kohtalo!

Pelejä pelattiin myös nykypäivään liittyen. Eräässä pelissä mallinnettiin nuorten tapaus erään ostoskeskuksen kulmilla, missä vanhemmat tulivat poliisin kanssa paikalle tilanteeseen, jossa oli varastettu, käytetty alkoholia, tapeltu ja ajettu mopolla kolari. Yhdessä sitten selvitettiin asioita ja paneuduttiin muun muassa oikein- ja väärintekemisen ongelmaan, ystävyyteen, valehtelemiseen, vanhempien kunnioittamiseen ja lain määräyksiin. Varsin monipuolinen tapahtuma siis.

 

roolipeliripari jeesus matkalla golgatalle

Kuolema kristityille!

Ehtoollisen merkitykseen ja historiaan sukellettiin pelissä, jossa rippikoululaiset jaettiin kolmeen ryhmään: kristityt, Rooman kansalaiset ja sotilaat. Kristittyjen tehtävänä oli selvittää salainen kokoontumisen paikka ja varmistaa, että kaikki kristityt pääsevät sinne sovittuna aikana. Samalla heidän tuli levittää evankeliumia kansalaisten keskuuteen ja saada mahdollisimman moni mukaan kokoontumiseen. Sotilaat puolestaan yrittivät selvittää, ketkä olivat kristittyjä ja mihin he kokoontuvat. Samalla sotilaat yrittivät värvätä kansalaisista tiedustelijoita ja vakoilijoita.

Tilanne kehittyi niin, että lopulta kaikki saapuivat salaiseen kokoontumiseen, jonne oli saapunut Paavali Roomasta kertomaan Kristuksesta ja viimeisestä ateriasta, ehtoollisesta. Samalla kun opimme miten ehtoollinen oli syntynyt ja miksi sitä vietettiin, vietimme mekin yhteisen ehtoollisen alkuseurakunnan tyyliin murtaen leipää ja nauttien viiniä (mehua) yhdessä rukoillen. Hieno kokemus ja hyvin pelattu larppi.

 

roolipeliripari jeesus ristiinnaulitaan

Kristuksen kärsimystie

Leirin viimeinen suuri peli ei oikeastaan ollut enää peli vaan näytelmä. Maailmalla suuren suosion saanut Via Crucis on Jeesuksen kärsimystarinaan liittyvä näytelmä, joka esitetään vaelluksen muodossa ulkona. Näytelmä jaettiin kolmeen kohtaukseen ja Jeesuksen roolin veti yksi isosista, Lauri. Muissa rooleissa olivat kaikki rippikoululaiset. Näytelmä alkoi Getsemanen puutarhasta, missä Jeesus oli rukoilemassa opetuslasten kanssa. Juudas saapui paikalle sotilaiden kanssa ja vangitsi Jeesuksen. Sieltä siirryttiin maaherran palatsiin, missä Pietari kielsi Jeesuksen ja Pontius Pilatus tuomitsi Jeesuksen ruoskittavaksi ja teloitettavaksi Golgatalle.

Matkalla pääkallonpaikalle Jeesus kaatuu ja häntä saapuu auttamaan Joosef Arimatialainen. Golgatalla Jeesus ristiinnaulittiin ja hän antoi henkensä. Normaalisti Via Crucis päättyy Jeesuksen kuolemaan, mutta halusimme ottaa tarinaan vielä yhden kohtauksen pääsiäisaamusta, kun naiset saapuivat Jeesuksen haudalle ja löysivät haudan tyhjänä ja kuulivat enkelin kertovat, että Jeesus ei ole täällä, vaan hän on noussut ylös.

 

roolipeliripari iltanuotio

Ihan kiva ripari!

Vaikka leirillä pelattiinkin paljon larppeja, oli kyseessä kuitenkin aivan normaali rippikoululeiri. Iltaisin vietimme iltanuotioita ja päivällä vietimme yhteisiä leirijumalanpalveluksia. Ryhmissä luettiin Raamattua ja opeteltaviin asioihin paneuduttiin muun muassa älypuhelimien, internetin ja ulkoläksyjen avulla.

Leiriläiset kertoivat roolipeliriparin olleen kiva juuri siksi, että kaikki leiriläiset olivat hieman samalla tavalla vinksahtaneita, eikä ketään katsottu kieroon tämän harrastuksen johdosta. Leiriläiset jopa kehittivät ja rakensivat vapaa-aikanaan omia roolipelejä, jotka olivat siis vapaaehtoisia, mutta jotain kertoo se, että niihin osallistuivat kaikki leiriläiset ja jopa vetäjätkin.

Roolipelaaminen ja larppaus ovat hyviä harrastuksia ja on hienoa, että niiden avulla voi opetella myös vaikkapa rippikoulun asioita.

 

roolipeliripari roomalaiset

Roolipeli

Roolipelit ovat pelejä, joissa pelaajat eläytyvät kuvitteellisiin hahmoihin ja toimivat hahmon mukaan pelinjohtajan asettamissa tehtävissä. Peleissä on tunnusomaista muun muassa hahmon kehittyminen ja pelaaminen keskustelemalla. Usein käytetään myös noppia. Pelissä on ennalta laaditut säännöt, joiden puitteissa peliä pelataan. Peli kuitenkin kehittyy pelaajien mukana, eikä lopputulosta voi ennustaa.

Larppaus (LARP = Live Action Role Play)

Larppaaminen on roolipelaamista todellisessa maastossa näyttelemällä roolia ja keksien itse vuorosanat. Larppaukseen kuuluvat myös asusteet ja varusteet, jotka liittyvät pelimaailmaan ja jotka ovat mahdollisimman todentuntuisia.

 

Kuvat: Jussi Kosonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja