HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Joulun sanotaan olevan yhdessäolon ja rauhan aikaa. Koulusta ja töistä on lomaa, arkihuolet ja muut velvollisuudet voidaan heittää sivuun. Silloin voidaan keskittyä omaan perheeseen, läheisiin ihmisiin ja mukavaan yhdessäoloon sekä tavata sukulaisia ja ystäväperheitä.

arkihuolesi kaikki heita

Joissakin perheissä kuitenkin rauhallista yhdessäoloa edeltää "yleinen" hulabaloo ja stressi. Aikuisten joulustressi voi näyttäytyä äksyilynä, kiireenä eikä yhdessäoloon tunnu olevan lainkaan aikaa. Stressitilanteissa erilaiset erimielisyydet ja riidat syntyvät ihan pienistäkin asioista. Joskus lapsesta voi tuntua että on vain tiellä ja pelkkä riesa.

 

Yhdessäoloa ja kivaa tekemistä

Toisaalta joulun suunnittelu ja järjestely voisi olla myös osa yhdessäoloa ja kivaa yhdessä tekemistä, ihan niin kuin itse joulukin. Hyvä mieli ja ilo, ovat asioita, jotka muuttavat asiat paremmiksi, myös stressin keskellä. Oletko miettinyt, miten itse voisit auttaa jouluvalmisteluissa? Millaisia asioita voit tehdä, että ihmisillä olisi hyvä ja iloinen mieli? Aikuisten huolia ja stressiä sinun ei pidä perheen lapsena itsellesi ottaa, mutta voit varmasti osaltasi lisätä hyvää mieltä.

 

Positiivinen asenne tarttuu

Mieti, millaisista asioista itse tulet hyvälle tuulelle. Pienistä hymyistä, kiitoksista, avunannosta ja huomionosoituksista kenties? Tee läheisillesi juuri sellaisia asioita, joista itsekin saisit hyvän mielen. Useimmiten ne eivät ole kovinkaan suuria asioita, eivätkä maksa mitään. Kun olet tilanteessa, jossa on hermot kireällä, voit ajatella stressaantuneita ihmisiä säälillä; kuinka kurjaa heillä mahtaakaan nyt olla, kun noin kovin huolettaa ja suututtaa. Kun asennoidut tilanteeseen lempeästi ja tarjoat apuasi tai kerrot, kuinka kiitollinen olet, saat tilanteen melko varmasti muuttumaan ja kiihtyneenkin ihmisen rauhoittumaan. Positiivinen asenne tarttuu ihan yhtä helposti kuin stressi ja paha mielikin. Jos tilanne kotona on edelleen kireä, voit siirtyä kokeilemaan ilon tartuttamista muihin sinulle tärkeisiin ihmisiin.

 

Mitä voidaan yhdessä tehdä?

Kun jouluun liittyvät käytännön järjestelyt ja aikuisia stressaavat asiat on kotona hoidettu, on aika keskittyä yhdessäoloon. Voidaan pelata, herkutella, laulella, leikkiä, lukea, höpötellä, hassutella, nukkua pitkään, tonttuilla ja tutustua joululahjoihin.

Mitä kaikkea voikaan yhdessä tehdä, sitä voit ehdottaa perheellesi tai läheisillesi. Eräs poika kertoi, että heille pedataan aina jouluna iso siskonpeti olohuoneeseen, jossa koko perhe viettää koko joulun pelaten, lukien ja herkutellen. Aika kiva idea! Joulun aikaan voi usein havaita sen, kuinka onnekas sitä onkaan. Miten paljon on tärkeitä ihmisiä ympärillä, kavereita, kummeja, tätejä, setiä, serkkuja, mummeja, vaareja, äitejä ja isiä... Mieti, ketä kaikkia sinullakin on elämässäsi. Mieti heitä jokaista erikseen ja pohdi, mikä asia kenessäkin on parasta. Sanomalla niistä asioista läheisillesi sanoin, kuvin tai kirjoittamalla, tarjoamalla omaa seuraasi, annat parhaan mahdollisen joululahjan heille, jotka ovat sinulle tärkeimpiä. Annat heille ilon lahjan.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja