Liikunta- ja näkövammaisten viralliset olympialaiset, paralympialaiset on järjestetty olympialaisten yhteydessä jo vuodesta 1960 lähtien.

Paralympialaiset järjestetään sekä kesä- että talviolympialaisten jälkeen, tällä kertaa siis Lontoossa. Olympialaisten tavoin myös paralympialaisissa urheilijoita on tukemassa kisapappi. Jiipeenetti haastatteli Lontoosta terveisiä lähettänyttä vammaishuippu-urheilun kisapappi Olli-Pekka Silfverhuthia.

olli pekka silfverhuth

Mitä kisapappi tekee?

- Kisapappi on paralympialaisissa joukkueen tukena. Urheilijoilla voi olla tarve jakaa joitain asioita jonkun sellaisen kanssa, joka on joukkueessa, mutta joka ei kuitenkaan katso urheilijaa niinkään suorituksen kautta. Käytännössä kisapappi elää joukkueen arjessa ja hoitaa myös monia muita joukkueen yhteisiä asioita. Kisapappi järjestää tarvittaessa urheilijoille myös oheistoimintaa ja hartauksiakin pidetään, mikäli niitä toivotaan. Usein urheilijat myös toivovat niitä.

Mikä on mielestäsi tärkein kisapapin tehtävä?

- Tärkein kisapapin tehtävä on olla läsnä ja käytettävissä. Urheilijankin elämä on kokonaisvaltaista. Siihen vaikuttavat monet asiat myös suurkilpailuissa. Kisapapilla on oltava kykyä kuunnella ja kohdata, jakaa urheilijan iloja sekä pettymyksiä.

Ehditkö katsoa kisoja kisapapin tehtävien lomassa?

- Paralympialaisissa kisapappi kulkee paljon urheilijoiden mukana myös kisapaikoilla. Näin urheilusuorituksia tulee myös seurattua.

Miten sinusta tuli kisapappi?

- Minusta tuli aikanaan vammaishuippu-urheilun kisapappi, kun minua pyydettiin mukaan vuonna 2004 olleisiin Ateenan paralympialaisiin. Ehkä taustalla oli oma urheilumaailman tuntemukseni sekä kokemus kirkon ja urheiluväen välisestä yhteistyöstä.

Voitko nostaa joitakin olympialajeja, joista voisi saada hauskoja lajeja leireille ja tapahtumiin? Millaisia lajeja ehdotat ja miten niitä pelattaisiin?

- Näkövammaisten jalkapallo on yksi ehdoton suosikkilajini. Brasilialaiset ovat siinäkin huipputaitavia. Sitä voisi kyllä kokeilla leireillä, samoin näkövammaisten maalipalloa. Jälkimmäinen vaatii kuitenkin sisähallin tai vähintään hyvin tasaisen ulkokentän.

Mitä haluat sanoa tässä yhteydessä Jiipeenetin lukijoille?

- Jiipeenetin lukijoille sellaisia terveisiä, että nyt kannattaa seurata paralympialaisia. YLE lähettää ihan mukavasti lähetyksiä. Näin on mahdollisuus nähdä hienoja suorituksia.

 

Kuva: Jussi Kosonen

askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja