HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

kepler62 kirja kolme matkaSuositun kotimaisen lastenkirjailijan Timo Parvelan ja norjalaisen kollegan Bjørn Sortlandin lastenkirjasarja on edennyt kolmanteen osaan. Kirja on ensimmäisen osan tavoin Parvelan käsialaa.

Sarja kertoo tarinan uudelle planeetalle suuntaavista lapsista. Maapallo on ilmastonmuutoksen ja ylikansoittumisen vuoksi liki tuhoutunut ja koko ihmiskunnan toivo on lasten käsissä.

Matkalle pääsevät mukaan tietokonepelin läpäisseet suomalaiset Ari ja Joni. He saavat koulutuksen avaruuteen Yhdysvalloissa legendaarisella Area51:llä.

Kolmannessa kirjassa päästään vihdoin matkaan kohti uutta planeettaa. Matka ei suju kuitenkaan aivan toivomusten mukaan: puolessavälissä alus herättää kaksi horrokseen vaipuneista matkustajista.

Aluksen kulkuväylälle on ilmaantunut meteoroidiketju. Tiedossa on varma törmäys, elleivät lapset keksi ratkaisua ajoissa.

Kepler62-kirjasarja on lastensarjaksi huima. Tarina vie kaikenikäiset täysin mennessään.

Kirjasarja ei aliarvioi lainkaan lapsia: poissa ovat tavuviivat ja yksinkertaistukset. On toki eri asia, tuntevatko lapset Kristoffer Kolumbusta tai David Livingstonea, joihin kirjassa viitataan. Kirjasta pääsee toki nauttimaan ilmankin tätä tietoa.

Kirjassa moni lastenkirjoihin liitetty tabu romuttuu. Kuolema ja pelko ovat läsnä kirjassa aivan toisella tavalla, mitä suurimassa osassa lastenkirjoja. Tosin tarina on kerrottu kauniisti: yhdessä hetkessä ihminen on tässä ja toisessa hetkessä poissa.

Kepler62-sarjan ehdoton vahvuus on kuvitus. Nuoren ja kekseliään Pasi Pitkäsen kuvitus istuu kirjaan loistavasti.

Laajat ja voimakkaanväriset kuvat kantavat ajoittain tarinaa eteenpäin itsenäisesti. Sarjan suurimpia oivalluksia on se, että kuva ei tarvitse aina rinnalleen tekstiä.

Komeimpia ovatkin koko aukeaman piirrokset täynnä tunnelmaa. Etenkin kirjan loppu on taidokkaasti tehty: neljä koko aukeaman kuvaa kruunaa hienosti kertomuksen.

5 starTimo Parvela
WSOY 2016
159 sivua

 

Lue myös aikaisempien osien arvostelut:

Kepler62 Kirja yksi: Kutsu
Kepler62 Kirja kaksi: Lähtölaskenta


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja