Käyttäjän arvio: 5 / 5

HyväHyväHyväHyväHyvä
 

hirvion kutsuSiobhan Down kirjoitti elämänsä aikana neljä nuorille aikuisille suunnattua romaania. Viides kirja jäi kuitenkin luonnosasteelle, sillä syöpä vei kirjailijan ennen aikojaan.

Patrick Ness sai luonnoksen käsiinsä. Kirjan saatesanoissa Ness kertoo, että tarina-aihioon tarttuminen arvelutti aluksi.

Downin luonnoksesta kuitenkin versoi onnistunut kirja. Lopputulos on yhtä aikaa kumman synkkä ja odottamattoman valoisa.

Nessin ja Downin yhteistyöllä rakentui Hirviön kutsu. Kirja on kertomus Conorista, painajaisten vaivaamasta pojasta.

Joka yö uneen saapuu hirviö, joka vie unenrippeet mennessään. Painajaiset jatkuvat kuitenkin Conorin herätessä.

Pojan äiti on sairastunut vakavasti syöpään. Koulussa poika on näkymätön: opettajien ja oppilaiden myötätunto vaientaa ihmiset Conorin ympärillä. Hänet näkee ainoastaan kiusaajakolmikko, jotka tekevät koulusta entistä synkemmän paikan.

Yhtenä yönä kaikki kuitenkin muuttuu. Hirviö ilmestyy Conorin elämään hyvin konkreettisessa marjakuusen hahmossa.

Hirviö ilmoittaa kertovansa kolme tarinaa. Niiden jälkeen olisi Conorin vuoro kertoa neljäs: salaisuus, jota hän ei haluaisi kertoa kenellekään.

Hirviön kutsu on kiehtova kirja. Siinä maailma ei ole yksiselitteisesti musta tai valkoinen, vaan samaan ihmiseen mahtuu hyvin erilaisia sävyjä.

Hirviön kertomukset eivät pääty Grimmin veljesten tapaan onnellisesti tai onnettomasti. Elämä on paljon monimutkaisempaa: prinssi voi olla yhtä aikaa murhaaja ja pelastaja.

Kirja on synkkää luettavaa. Tunnelmaa korostaa erityisesti Jim Kayn mustavalkoinen kuvitus.

Kuvitus istuu kuin nappi nenään kirjaan. Taidokkaasti tehdyt kuvat ovat täynnä tunnelmaa.

Kirjan sanoma on lopulta varsin yksinkertainen: suurimmat hirviöt asuvat päämme sisässä. Niiden kohtaaminen ja voittaminen ei ole helppoa, mutta monesti ne tulevat elämässä jossain vaiheessa vastaan.

5 starPatrick Ness
Tammi 2016
215 sivua


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja