HuonoHuonoHuonoHuonoHuono
 

Satavuotias Suomi -juttusarjassa käydään läpi itsenäisen Suomen historiaa 1910-luvulta tähän päivään saakka.

Vuonna 2000 Suomen presidentiksi valittiin Tarja Halonen. Samana vuonna tuli voimaan uusi Perustuslaki, joka supisti presidentin oikeuksia ja korosti pääministerin asemaa.

 

Suomeen tuli uusi rahayksikkö, kun eurot syrjäyttivät markan 1.1.2002.

Martti Ahtisaari sai Nobelin rauhanpalkinnon 2008.

Kaksituhattaluku oli voimakasta teknistymisen aikaa. Koteihin hankittiin useampia televisioita ja kesämökeillekin haluttiin tarvittavat mukavuudet. Astianpesukone ja mikroaaltouuni koettiin jo joka kodin vakiovarusteeksi. Kuvaputkitelevisiot muuttuivat taulutelevisioiksi, videonauhurit DVD –laitteiksi.

Tosi TV –ohjelmat tulivat suosituiksi, Idols ja PopStars nostivat uusia kykyjä laulajien joukkoon. Suomessa elettiin unohtumattomia hetkiä, kun Lordi voitti Euroviisut 2006. Vuonna 2007 Euroviisut järjestettiin Suomessa.

Suomalaisia tähtiartisteja olivat muun muassa Anssi Kela, Maija Vilkkumaa, Lauri Tähkä, Zen Café ja Childrens of Bodom. Hiphop ja rap-musiikki saivat omat kannattajansa Suomessakin. Suomalaiset bändit kuten Night Wish, HIM, The Rasmus ja Darude menestyivät maailmalla.

Stand Up komiikka tuli yhä suositummaksi ja vakiintui yhdeksi taiteenlajiksi myös meillä.

Matkapuhelimet yleistyivät, ja monet luopuivat lankaliittymistä. Matkapuhelimiin tuli myös kamerat. Muuten niin hiljaiset suomalaiset puhuivat kännyköihin surutta suureen ääneen julkisissa paikoissa. Julkinen liikenne aloittikin Älä kailota -kampanjan matkustusmukavuuden lisäämiseksi.

Isojen pöytätietokoneiden tilalle alettiin hankkia kannettavia tietokoneita. Kaksituhattaluvulla syntyi some, joka mahdollisti internetin käyttäjille myös sisällön tuottamisen. Facebookin käyttäjiä suomalaisista tuli vuonna 2008.

Digitalisoituminen oli vauhdikasta, mikä vaikutti vahvasti sekä kouluihin että työelämään. Elämä alkoi pyöriä yhä enemmän netissä.

Suomeen avattiin useita isoja kauppakeskuksia. Muodissa olivat Retro ja Marimekon Unikko-kuosi. Muotitietoiset naiset suosivat ylisuuria aurinkolaseja, lantiofarkkuja, UGG -saapikkaita ja Louis Vuittonin monogrammilaukkuja. Muovisia ja värikkäitä Crocseja käyttivät kaikki iästä tai sukupuolesta huolimatta.

Lasten toivelahjoja olivat muun muassa Brazit, potkulauta, Play Pladet, Diapolot, Pokemon-kortit sekä tarrakirjat.


askartelu

pelitjaleikit

pyhatjuhlat

moniakulttuureja